Met deze routebeschrijving fietsroute Weerribben Arthuur, Rietbrouwer van Paasloo fiets je door de Weerribben in Overijssel en natuurgebied de Rottige Meente in Overijssel. Bij deze fietsroute hoort het routeverhaal Rietbrouwer van Paasloo.

Praktische informatie over de fietsroute Weerribben, Arthuur Rietbrouwer van Paasloo : Afstand is ca. 62 kilometer. Kleur is paars op de fietskaart. Onderweg zijn een aantal afstap plekken en pleisterplaatsen aanwezig waar een drankje of lunch genoten kan worden. Deze staan bijna allemaal op de fietskaart aangegeven. Deze mooie Arthuur fietsroute Weerribben vind je op de Arthuur fietskaart Weerribben – Wieden , voor route op de fietskaart klik hier. Voor het routeverhaal van Arthuur Rietbrouwer van Paasloo bij deze fietsroute, klik hier.

Met het mooie voorjaarsweer van april 2020 opnieuw met de fiets op pad geweest om zelf de aangepaste Arthuur fietsroute Rietbrouwer van Paasloo te ervaren. Dit keer door de Weerribben en Weststellingwerf (Friesland), ca. 62 kilometer.

Hieronder mijn routebeschrijving fietsroute Weerribben Arthuur, Rietbrouwer van Paasloo en persoonlijk (foto)verslag. Na mijn eerdere ervaring met maken van video opnamen onderweg heb ik me dit keer beperkt tot het maken van foto’s.

Startpunt fietsroute Weerribben

Ik ben deze fietsroute Weerribben gestart in Kalenberg bij Hotel Restaurant ‘t Rietershuys. In deze corona tijd ben ik verwonderd dat het bedrijf open is, maar wat blijkt bootverhuur mag. Slapen uiteraard ook. Het Rietershuys is al jarenlang trouw deelnemer in de Arthuur Routes Weerribben – Wieden. Ter plaatse in Kalelnberg ook het Arthuur luisterhaal over Kalenberg op mijn smartphone beluisterd en uiteraard doet deze het na het scannen van de QR code op de Arthuur fietsknooppuntenkaart Weerribben – Wieden. Luister hier het Arhuur luisterplek verhaal (podcast) over Kalenberg. GPS techniek biedt meer buiten beleving dan alleen route aanwijzing. Luister bijvoorbeeld op locatie naar Arthuur Luisterplek verhalen.

Vanuit het Rietershuys, in Kalenberg in oostelijke richting gefietst over een smal fietspad door de Weerribben. Je ervaart dat je direct in de Weerribben bent. Prachtig. Aan het einde van het fietspad ervaar je direct de vroegere armoede in het veen. Hier staan nog enkele kleine riet- en veenarbeiders huisjes. Nu omgebouwd tot vakantiehuisjes door Staatsbosbheer. Beheerder van de Weerribben. Vervolgens via fietsknooppunt 13 in noordelijke richting de fietsroute vervolgd over de Hooge weg naar Ossenzijl. Dit is één van de mooiste en uitdagende weggetjes die ik ken in Nederland voor automobilisten (niet in het weekend). Al meermaals met de auto over de De Hooge Weg gereden en nu met de fiets. Dan is het nog mooier en weidser. Bij tegemoet komende auto’s blijkt zelfs nu dat de Hooge Weg een uitdaging is voor mij als fietser en de automobilisten. Gelukkig niemand het riet of het water in gereden vanaf de Hooge Weg.

Ossenzijl

In Ossenzijl aangekomen gebuurt bij ook al weer een trouwe Arthuur deelnemer, Recreatiecentrum de Kluft. Prachtig gelegen aan de rand van de Weerribben. Nu bijna uitgestorven door de corona perikelen. De groene camping grasvelden kijken smachtend uit naar gasten. Maar niet alleen de grasvelden ook het terras van het restaurant smacht naar gasten in de de zon. Vanuit Recreatiecentrum de Kluft, Ossenzijl uit gefietst in westelijke richting via de knooppunten 11, 10 en 5 richting Kuinre. Bij knooppunt 35 in noordwestelijke richting gefietst over de Kloosterdijk en Lindedijk parallel aan de Linde. Hier mooi uitzichten vanaf de dijk op de rivier de Linde met veel bloeiend Raapzaad. Ondanks de vroege droogte dit jaar in april zijn de graslanden diepgroen in dit waterrijke gebied van de Weerribben.

Kuinre

Aangekomen in Kuinre foto’s gemaakt van de oude Raadszaal. Kuinre is een oud Zuiderzee dorp liggend op de provinciegrens van Overijssel en Flevoland. Traag stromen hier de rivieren Kuinder en Linde de Noordoostpolder in. In Kuinre even de weg gezocht voor het vervolg van de fietsroute, maar met behulp de fietsknooppunten 31 en 1 kom ik weer buiten Kuinre op het vervolg van de fietsroute Weerribben. De route gaat nu de Noordoostpolder in de richting van Slijkenburg en Schoterzijl. Hier is het fietsen door een weids veenweide landschap. Met behulp van de fietsknooppunten 27, 97 en 26 kom ik in Schoterzijl. Via Schoterzijl, met oude zeesluis van de rivier de Kuinder, kom ik in Friesland.

Vanaf Schoterzijli via de knooppunten 26 en 71 naar de Arthur deelnemer Camping Het Zwerversnest in Bantega gefietst. Ter plekke bleken zojuist de nieuwe safaritenten te zijn opgezet. Deze mocht ik als eerste bekijken. Trots tonen de eigenaren mij de mooie stoere safaritenten in dit weidse veenweide gebied. Omdat ik al aardig achter lig op mijn geplande tijdsschema heb ik helaas niet genoeg tijd om bij te kletsen met deze Arthuur deelnemer. Vanuit Camping Het Zwerversnest de fietsroute vervolgd via fietsknooppunten 70 en 72 over een heel smal half verhard fietspad langs een idyllische waterloop. Vanaf knooppunt 72 is het daarna 5,2 kilometer fietsen langs onder andere de rivier de Kuinder naar Lange Lille.

Laagveen natuurgebied Rottige Meente

Via Lange Lille en knooppunt 28 kom ik bij de Rottige Meente. Dit is een bij velen nog onbekend natuurgebied in Friesland op de rand van Nationaal Park Weerribben – Wieden. Bij fietsknooppunt 28 aangekomen kom ik direct op een mooi smal half verhard fietspad, dat me langs de rand van het natuurgebied Rottige Meente voert. Na knooppunt 25 wordt het nog mooier en doemt de Scheene Sluis op. Wat een plaatje. Idyllischer kun je haast niet krijgen in Nederland. Ik ben verrast door de schoonheid van de Rottige Meente, ook al kende ik het toch al jaren. Maar nu ik zelf met de fiets door dit laag veen natuurgebied fiets ben ik verrast.

Na de N351 van Kuinre naar Wolvega te zijn overgestoken kom ik bij Paviljoen Driewegsluis. In normale tijden is het hier altijd druk in deze verder rustige en lege omgeving. Nu met de Corona Pandemie is het bijna uitgestorven. Wat had ik hier graag op het terras genoten van een biertje bij de zakkende zon aan het water bij deze trouwe Arthuur deelnemer. Deze zomer maar weer als we de voorraad Arthuur fietsknooppuntenkaarten weer gaan aanvullen. Na het passeren van de oude Driewegsluis fiets ik via een strak aangelegd fietspad op de dijk naar het pontje dat me over de Linde naar Oldemarkt brengt. Dit blijkt een trekpont te zijn waar jezelf moet draaien om naar de overkant te komen. Omdat de pont aan de overkant ligt is het twee keer draaien. Voor mij al een flinke energie vreter laat staan voor oudere fietsers. Gelukkig is een alternatieve route naar Oldemarkt ook mogelijk via de Markerbroedeweg. Daarna de fietsroute via de dijk parallel aan het Mallengat vervolgd en kom ik als snel in Oldemarkt.

Geheimzinnige Kunstbunker Paasloo

Door Oldemarkt (fietsknooppunt 12) naar de Waterbuffelfarm. Het is na 18.00 uur, dus niks lekkers meer kunnen scoren bij deze Arthuur deelnemer met landwinkel met uiteraard Buffelproducten. Daarna de Arthuur deelnemers, Recreatiecentrum de Eikenhof en Camping Krolsbergen aangedaan. Daar wordt ik schichtig bekeken als ik foto’s aan het maken ben. Nadat gezien is dat ik van de Arthuur Routes Weerribben – Wieden ben ontdooit onmiddellijk het ijs en hebben we een kort gesprek over dit bizarre Corona tijdperk. Vanaf Camping Krolsbergen de weg overgestoken naar Camperplaats Stoutenburght nabij Blesse. Daarna de Arthuur fietsroute vervolgd via een mooi landweggetje (Friese Veldweg) richting de Kunstbunker van Paasloo. Ook hier blijkt het Arthuur luister-verhaal (podcast) te werken. Beluister het verhaal van de Kunstbunker Paasloo hier. Via Paasloo, langs het mooie kerkje van Paasloo, de route vervolgd langs de Arthuur deelnemer B&B de Paasloërhof naar fietsknooppunt 20. Vanaf knooppunt 20 weer de Weerribben in gefietst. Via mooie verstilde fietspaden (het is inmiddels 19.00 uur) dwars door de Weerribben kom ik via knooppunt 6 weer in Kalenberg.

Ondanks dat de Corona mij weer niet de gelegenheid gaf te genieten van de terrassen onderweg, was het weer een plezante fietsroute. Ook dit keer voor mij weer met nieuwe bijzondere verassingen onderweg. Die verassingen zal ik verwerken in de volgende Arthuur Route uitgave van de Weerribben – Wieden.

Beoordeling van de Arthuur fietsroute Weerribben Rietbrouwer van Paasloo : De fietsroute gaat door veel open veenweide landschap, met stukken coulissen landschap bij de Blesse en Paasloo en uiteraard veel riet in de Weerribben. Deze fietsroute heeft soms lange rechte wegen. Vooral in Friesland. Het mooie weer en de lente maakt dat alles mooi is. Voor fietsers die de ruimte zoeken en stilte is deze fietsroute een aanrader. De route is ook alleen te fietsen door de Weerriben, dan is de fietsroute aanzienlijk korter.

Geert-Frank de Vries, bedenker en uitgever van Arthuur Routes.

Fietsroute Weerribben Arthuur Rietbrouwer van Paasloo op Arthuur fietskaart

Arthuur Routeverhaal Rietbrouwer van Paasloo bij deze fietsroute