De afgelopen zeven jaar is Arthuur voor veel mensen een begrip geworden in plezante gebiedsbeleving. Arthuur is voor velen het synoniem geworden voor avontuur, cultuur en natuur en soms zelfs voor Art. Regelmatig wordt mij dan ook de vraag gesteld wie is Arthuur? Hoe ziet Arthuur eruit en hoe kom je aan die naam? Mijn antwoord is dan dat Arthuur een door mij bedachte fictieve persoon is die in diverse regio’s zijn avontuurlijke verhalen verteld. De verhalen die verteld worden door Arthuur zijn gebaseerd op waarheid maar zijn mooier gemaakt dan ze werkelijk waren.

Avontuurlijke streekverhalen

Met de avontuurlijke streekverhalen van Arthuur, gekoppeld aan fiets-, wandel- en speurroutes, ontdekken fietsers en gasten op een plezante wijze de regio. Mijn wens is namelijk dat fietsers en wandelaars een plezant dagje uit hebben op de fiets- en/of wandelend.  Uiteraard bij voorkeur met Arthuur.

Fietsen met gebiedsbeleving

Uiteraard is Arthuur ook een merknaam die staat voor gebiedsbeleving met mooie verhalen uit de regio. Die verhalen vertellen over het bijzondere landschap of stad waar de fietser of wandelaar doorheen fietst en/of wandelt. Met die verhalen van Arthuur ontdekt de fietser op een laagdrempelige en interessante wijze de achtergrond van het landschap of de stad waar doorheen gefietst word.

Logo Arthuur, Buiten Beleven!

Mijn motivatie om in 2012 Arthuur, Buiten Beleven! te creëren is voortgekomen uit mijn wens om gasten meer gebiedsbeleving te bieden die verder gaat dan alleen een mooie fiets- of wandelroute. Die intensievere gebiedsbeleving kreeg ik niet gerealiseerd binnen mijn bestaande klantenkring in de toeristische sector. Daarom zelf de stoute schoenen aangetrokken en een fietsbelevenissen concept ontwikkeld dat aansluit bij de wens van meer belevenis. Die gebiedsbelevenis bestaat uit het geven van meer achtergrondinformatie over een fietsregio en de toen in 2012/2013 opkomende trend van story telling.

Waarom de naam Arthuur?

Vervolgens moest het fietsbelevenissen concept een naam krijgen. Mijn vrouw had een doorslaggevende rol bij het bedenken van de naam voor fietsroutes met fictieve verhalen. Zij stelde voor het fietsconcept de naam Arthur te geven. Dit omdat de fietsrouteverhalen gelijk aan Koning Arthur ook gebaseerd zijn op waarheid, maar avontuurlijker gemaakt zijn dan het werkelijk was. Omdat Arthur een veel voorkomende naam is in Nederland was de domeinnaam arthur.nl al gereserveerd. Na creatief denkwerk werd het Arthuur.nl. Nu achteraf hebben we toen in 2013 een prachtige merknaam bedacht, die veel meer is geworden dan ooit is voorzien.

De eerste Arthuur Routeverhalen werden gerealiseerd in het voorjaar van 2013 in de Weerribben – Wieden. Toen nog met een oplage van 8.000 stuks. Nu heeft de uitgave van 2020 een oplage van maar liefst 18.000 stuks. Fietsers kunnen naast de Weerribben – Wieden ook in zes andere regio’s samen met Arthuur genieten van de regio. Dat zijn Drenthe, de Kop van Drenthe, het Vechtdal, Twente, de Veluwe en Almelo en omgeving.

Het Arthuur Routeverhaal Almelo hebben we mogen uitvoeren in opdracht van de Stichting Almelo Promotie.

Arthuur fietsroutes met de verhalen zijn verkrijgbaar als gedrukte Arthuur fietsknooppuntenkaarten met routeverhalenbrochures, maar ook online op Arthuur.nl, met GPS (speur)routes, GPS luisterplek verhalen, als ook met route App’s.

Ga ook op avontuur met Arthuur. Zoals velen u al zijn voorgegaan.

Ik wens u veel fiets-, lees- en luisterplezier.

Geert-Frank de Vries

(uitgever van Arthuur Routes)

Arthuur, Buiten Beleven en Arthuur Routes zijn een idee van De Vries Kartografie bv. in de Wijk.