Over Arthuur vertelt hoe de afgelopen tien jaar Arthuur voor veel mensen een begrip is geworden in plezante gebiedsbeleving. Voor velen is het synoniem geworden voor avontuur, cultuur en natuur en soms zelfs voor Art. Regelmatig wordt mij dan ook de vraag gesteld wie is Arthuur? Hoe ziet hij/zij eruit en hoe kom je aan die naam? Mijn antwoord is dan dat Arthuur een door mij bedachte fictieve persoon is, die in diverse regio’s zijn avontuurlijke en stoere verhalen vertelt. De verhalen die vertelt worden door Arthuur zijn gebaseerd op waarheid maar zijn mooier gemaakt dan dat ze werkelijk waren.

Avontuurlijke streekverhalen

Met de avontuurlijke streekverhalen gekoppeld aan fiets- en wandelroutes ontdekken fietsers, wandelaars en gasten op een aangename wijze de regio. Mijn wens is namelijk dat fietsers, wandelaars en gasten een plezant dagje uit hebben op de fiets en/of wandelend. Dat kan door het fietsen of wandelen van een route met een avontuurlijk streekverhaal. Maar ook actief door het beluisteren van de Arthuur GPS luisterplek verhalen en of GPS speur spellen. Uiteraard bij voorkeur met Arthuur.

Fietsen met gebiedsbeleving

Uiteraard is Arthuur ook een merknaam die staat voor gebiedsbeleving met mooie verhalen uit de regio. Die verhalen vertellen over het bijzondere landschap of stad waar de fietser of wandelaar doorheen fietst en/of wandelt. Met de avontuurlijke verhalen verbonden aan de fietsroutes ontdekt de fietser op een aangename en laagdrempelige wijze de achtergrond van het landschap of de stad. Op heel veel locaties kan dat ondertussen ook met Arthuur GPS smartphone luisterplekken. Meer informatie over de Arthuur GPS luisterplekken vind je op deze pagina.

Logo Arthuur, Buiten Beleven!

Mijn motivatie om in 2012 Arthuur, Buiten Beleven! te creëren is voortgekomen uit mijn wens om gasten meer gebiedsbeleving te bieden die verder gaat dan alleen een mooie fiets- of wandelroute. Die intensievere gebiedsbeleving kreeg ik niet gerealiseerd bij mijn bestaande klantenkring in de recreatie sector. Daarom zelf de stoute schoenen aangetrokken en een fietsbelevenissen routeconcept ontwikkeld dat aansluit bij de wens van meer belevenis en storytelling. Die gebiedsbelevenis bestaat uit het geven van meer achtergrondinformatie over een fietsregio in de vorm van avontuurlijke en stoere verhalen. Dat in het licht van de in 2012/2013 opkomende trend van storytelling.

Streekproducten fietsroutes

In gesprek met de deelnemende bedrijven mag ik vaak verbeterpunt of aanvullende informatie ontvangen. Die ik graag weer toepas in elke uitgave van een nieuwe Arthuur routes. Zo kwam ook de vraag van een trouwe recreatie ondernemer in Twente of het mogelijk was om ook iets te gaan betekenen in de verkoop van zijn vlees. Na een kort beraad heb ik spontaan het idee opgepakt om binnen alle Arthuur routes uitgaven ook streekproducten fietsroutes op te nemen. Deze routes gaan langs boeren, telers, tuinders, palingrokers, bierbrouwerijen, kaasmakers en wijngaarden die hun eigen producten verkopen. Zij hebben een verhaal te vertellen gelijk aan de Arthuur routes en vormen samen een nog waardevoller product voor de gast.

Waarom de naam Arthuur?

Nadat het fietsconcept vorm had gekregen moest het fietsbelevenissen concept een naam krijgen. Mijn vrouw had een doorslaggevende rol bij het bedenken van de naam voor fietsroutes met fictieve verhalen. Zij stelde voor het fietsconcept de naam Arthur te geven. Dit omdat de fietsrouteverhalen gelijk aan Koning Arthur ook gebaseerd zijn op waarheid, maar avontuurlijker gemaakt zijn dan het werkelijk was. Omdat Arthur een veel voorkomende naam is in Nederland was de domeinnaam arthur.nl al gereserveerd. Na creatief denkwerk werd het Arthuur.nl. Nu achteraf hebben we toen in 2013 een prachtige merknaam bedacht, die veel meer is geworden dan ooit is voorzien.

De eerste fietsroutes met Routeverhalen werden gerealiseerd in het voorjaar van 2013 in de Weerribben – Wieden. Toen nog met een oplage van 8.000 stuks voor de fietskaart. Nu heeft de uitgave van 2020 een oplage van maar liefst 18.000 stuks. Fietsers kunnen naast de Weerribben – Wieden ook in zes andere regio’s samen met Arthuur genieten van de regio. Dat zijn Drenthe, de Kop van Drenthe, het Vechtdal, Twente, de Veluwe en Almelo en omgeving.

Arthuur routes uitgevoerd in opdracht

Voor twee regio marketing organisaties heb ik de Arthuur routes in opdracht mogen maken. Dat zijn de Stichting Almelo Promotie en de VVV Ootmarsum. In Almelo hebben we het Arthuur Routeverhaal Mans Kapbaarg gemaakt in opdracht van de Stichting Almelo Promotie en voor VVV Ootmarsum een variant met de naam van Koning Othmar.

Arthuur fietsroutes met verhalen zijn verkrijgbaar in meerdere mediavormen. Zoals in gedrukte vorm als Arthuur fietsknooppuntenkaarten met routeverhalenbrochures, online op op deze website, als GPS (speur)routes, GPS luisterplek verhalen, en ook als route App.

Ga ook op avontuur met Arthuur. Zoals velen je al zijn voorgegaan.

Ik wens je veel fiets-, lees- en luisterplezier.

Geert-Frank de Vries (uitgever / adviseur Buiten Beleving)

Arthuur, Buiten Beleven en de Arthuur Routes zijn een idee van De Vries Kartografie bv. in de Wijk.