Met het voortdurende mooie voorjaarsweer van 2020 met de fiets op pad geweest om deze keer zelf de fietsroute Giethoorn Arthuur, Geitenfluisteraar van Giethoorn te fietsen. De fietsroute gaat uiteraard door Giethoorn, Steenwijk, De Bult, over de Woldberg, door de Wieden en Dwarsgracht.

Hieronder mijn routebeschrijving van deze fietsroute Giethoorn Arthuur, Geitenfluisteraar van Giethoorn met een persoonlijk (foto)verslag.

Startpunt fietsroute Giethoorn

Ik ben de fietsroute gestart in Giethoorn bij Beachclub Bodelaeke en Waterresort Bodelaeke. In deze corona tijd is de Beachclub nog gesloten. Het Waterresort is wel open voor gasten die een bungalow bezitten op het park. Waterresort Bodelaeke is een deelnemer die al jarenlang één van de hoofdrollen speelt in de Arthuur fietsroutes Weerribben – Wieden. Gasten krijgen bij aankomst allemaal de Arthuur fietsknooppuntenkaart Weerribben – Wieden met daarop de fietsroute Giethoorn.

Vanaf de parkeerplaats voor de Beachclub en het Waterresort ben ik naar de naastgelegen Groepsaccommodaties de Ulenborgh en Chateaux Giethoorn gefietst. Vanuit daar naar het centrum van Giethoorn gefietst. Over de brug naar de overkant van het kanaal Beukers. De daaraan parallel gelegen doorgaande Beulakerweg overgestoken. Dan direct het parallel aan de weg gelegen fietspad rechtsaf gefietst. Aan dat fietspad ligt na ca. 50 meter al Botenverhuur en restaurant ’t Zwaantje. Door de bootverhuur hier nog behoorlijk wat activiteit. Over de Ds. T.O. Hylkemaweg langs Het Wapen van Giethoorn, met de Tourist Info Giethoorn, en Restaurant De Rietstulp naar het Binnenpad gefietst.

Restaurant de Rietstulp is ook een voorbeeld van een trouwe klant die al jarenlang onze plattegronden, fietskaarten en Arthuur Routes aan gasten geeft. Zodat gasten op een plezante de regio Giethoorn kunnen ontdekken.

Binnenpad Giethoorn

Omdat het te druk is om te fietsen op het Binnenpad in Giethoorn, neem ik de fiets aan de hand en loop naar Grand café Fanfare. Ter plaatse aangekomen check ik het Arthuur luisterhaal over Grand café Fanfare op mijn smartphone door het te beluisteren. Deze doet het na het scannen van de QR code op de Arthuur fietsknooppuntenkaart Weerribben-Wieden. GPS in de smartphone biedt tegenwoordig meer buiten beleving dan alleen route aanwijzing. Vanaf Grand Café Fanfare fiets ik verder in zuidelijke richting. Over het smalle Binnenpad fiets ik naar Camping de Sloothaak. Ook dat is een plek waarvandaan veel fietsers starten. De fietsroute in Giethoorn vervolgd via het Binnenpad, de Langesteeg en de Peterssteeg naar de Beulakerweg. Daar bij Hotel Restaurant d’ Olde Smidse een verkoelend drankje gehaald.

Van daaruit op naar de Blauwe Hand met Camping de Blauwe Hand. Op route naar de Blauwe Hand kom ik voorbij het Zuideindiger Wijde. Stop hier bij de uitkijkplaats op het meer en geniet van het uitzicht. Vlak daarna kom je in de Blauwe Hand. In het bedrijfsverhaal van Camping de Blauwe Hand wordt uit de doeken gedaan hoe de Blauwe Hand aan zijn naam komt. Anneke en Jan Dam van Camping de Blauwe Hand zijn alleraardigste gastheer en gastvrouw van de camping en verwelkomen gasten met alle liefde. Ook zij zijn al heel lang trouwe klanten bij Arthuur en haar voorgangers.

De Blauwe Hand

Vanaf Camping de Blauwe Hand fiets ik naar Wanneperveen met in het Westeinde een mooie oude kerk. Deze kerk heeft klokkenstoel. Dat komt bij kerken in Overijssel weinig voor. In de kern van Wanneperveen sla ik linksaf af de Van Blankenweg op. Vervolgens kom ik via de Bovenboerseweg op een prachtig fietspad. Dit fietspad leidt mij mooi slingerend door de Wieden. Stap af bij de fietsbrug en kijk rond. Als je tijd hebt loop vanaf de brug naar de uitkijktoren voor een schitterend uitzicht op de Wieden. Aan het einde van het fietspad kom je bij knooppunt 87. Vanaf knooppunt 87 gaat de route naar knooppunt 85 in het gehucht Het Roekebosch. Daarna fiets je Kolderveen binnen naar knooppunt 25.

Arthuur Luisterplek: Kolder over de kerk van Kolderveen

Bij de kerk in Kolderveen kun je het bijzondere verhaal van de plek van de kerk midden in de weilanden beluisteren. Luister hier of op locatie om het Arthuur luisterverhaal van de kerk van Kolderveen te beluisteren. De fietsroute vevolg ik daarna verder richting Nijeveen door Kolderveen. Bijna in Nijeveen kom ik eerst links langs een monumentaal pand.  Bijna recht tegenover dit monument kun je echt boeren schepijs kopen bij Jeanies Boerderijijs en Camping de Kolderkamp. Echt doen! In Nijeveeen aangekomen gaat de fietsroute Giethoorn verder richting knooppunt 46 in Nijeveense Boevenboer. Vanaf knooppunt 86 fiets ik naar de Klosse en dan naar knooppunt 82 in Giethoorn. Ondertussen fiets je langs bijzondere boerderijen en trap je zo ook weer de mooie de Wieden in.

Arthuur Luisterplek: Giethoorn of Geythoorn

Vlak voordat ik Giethoorn Noord binnen fiets beluister ik op locatie het bijzondere verhaal van de plaatsnaam Giethoorn. Dat doe ik door het scannen van de QR code op de Arthuur fietsknooppuntenkaart Weerribben- Wieden. De Arthuur luisterplek verhaal verteld het bijzondere verhaal over het ontstaan van de plaatsnaam Giethoorn. Luister in het veld of hier het verhaal ‘Is het Giethoorn of Geyhoorn’? Na knooppunt 82 in Giethoorn is het een klein stukje verder fietsen tot het einde van de weg. Daar ga ik rechtsaf. Ik vervolg daarna de fietsroute door Giethoorn noord via de Beulakerweg naar knooppunt 39. De echte smulpapen kunnen aan dit stuk van de Beulakerweg hun papillen kietelen bij Restaurant de Lindenhof. Uitbuiken kan aan de overkant bij de Arthuur deelnemer Giethoorn Lodge. Bij knooppunt 39 fiets ik Giethoorn uit. Hier gaat de fietsroute in oostelijke richting over de De Auken. De route gaat hier door weer een interessant stuk natuur van de Wieden. Links zie je vervolgens de kerktorens van Steenwijk al opduiken. Na ca. 2 kilometer ga ik linksaf in noordelijke richting naar Steenwijk naar knooppunt 31. Bij knooppunt 31 aangekomen ben ik in Zuidveen en vanaf daar vervolg ik de fietsroute via het fietsnetwerk naar het centrum van Steenwijk. Let op bij de zuidrand van Steenwijk aangekomen fiets je veiliger via het fietstunneltje onder de weg door.

Steenwijk

De Arthuur fietsroute Giethoorn fiets ik door Steenwijk via het fiets netwerk. Ik kom dan al snel in het centrum van Steenwijk. Op de markt in Steenwijk had ik graag wat gedronken op het terras van Brasserie Zus & Zo. Door Corona is dat nog steeds gesloten. Ik fiets het centrum van Steenwijk uit in noordelijke richting naar fietsknooppunt 30. Dit knooppunt staat vlakbij de snelweg A32. Tip voor fietsers. Bij het station in Steenwijk is Rijwielhuis Steenwijk gevestigd voor fietsverhuur of reparatie van je fiets. Bij knooppunt 30 ga ik rechtsaf en fiets ik over een fietspad dat parallel loopt aan de waterloop Woldmeend en de snelweg A32. Dankzij een hoge dicht begroeide geluidswal is niets te zien of te horen van de snelweg. Aan het einde van het fietspad kom ik uit bij knooppunt 19. Daar ga ik linksaf onder de snelweg door naar Kallenkote naar knooppunt 18 en 34. Een lange rechte weg met enkele bijzonder mooie (verbouwde)boerderijen. In Kallenkote ben ik aangekomen in een weids veenweide landschap. Aan het einde van Kallenkote kom ik voorbij Rustpunt en BoerenBed de Kalverweide. Hier geniet ik van een ijsje en het weidse uitzicht op fris groene graslanden. Graslanden die hun eerste snee hebben gegeven.

De Woldberg

Na knooppunt 34 vervolg ik de fietsroute naar knooppunt 36.  Hier kom ik al snel op een fietspad dat parallel ligt aan de waterloop De Woldmeend. Het fietspad gaat slingerend door een prachtig stuk nieuw ontwikkelde natuurstrook. Ik fiets tussen de schapen en runderen met kalveren door. Na knooppunt 36 vervolg ik het fietspad rechtdoor parallel aan de Woldmeend. Na ongeveer een kilometer ga ik rechtsaf het fietspad op. Daar gaat de route via een bijzonder nieuwbouw locatie naar De Bult. Aangekomen bij de Eesveense weg ga ik rechtsaf en na ongeveer 300 meter linksaf. Ik ben dan in De Bult en krijg direct aan mijn rechterhand Café Bijker en Camping de Wielewaal. Geen terras voor mij bij dit authentieke café. Aan het einde van de De Bultweg kan ik rechtsaf naar de Arthuur deelnemer Fletcher Hotel de Eese-Giethoorn en linksaf naar Buitengoed Fredeshiem. Ik houd linksaf de fietsroute aan langs een nog steeds gesloten Buitengoed Fredeshiem. Het bijzondere verhaal van Fredeshiem is te lezen in het bedrijfsverhaal van Buitengoed Fredeshiem. Dit verhaal staat in de Arhuur routeverhalen brochure Weerribben – Wieden.

Vanaf Buitengoed Fresdeshiem is het stevig naar boven trappen de Woldberg op. De fietsroute vervolgend over de Woldberg kom ik in Baars. Daar heb ik mooi uitzicht op de Woldberg. Afdalend via de weg ’t Goor kom ik bij Camping ’t Kappie. Ook al zo een trouwe deelnemer in de Arthuur Routes. Bij Camping ’t Kappie ga ik rechtsaf het bos in het fietspad op. Dit smalle en soms bochtige fietspad leidt je door een eeuwen oud bos op de Woldberg. De snelweg A32 fiets ik onderdoor via de tunnel. Bij het spoorwegovergang kom ik bij fietsknooppunt 38 van waar ik fiets naar knooppunt 37. Nadat ik het spoor ben overgestoken gaat het heuvelafwaarts in Tuk. Al snel moet ik rechtsaf in Tuk en fiets ik weer heuvel opwaarts naar de Thij. De watertoren op het hoogste punt heb ik als ijkpunt. Bij knooppunt 37 in Thij ga ik linksaf de weg Thijsingerhof op. Hier daal ik langzaam ‘de berg’ af. Op deze weg fiets ik de rand van de Woldberg en het veenweidegebied westelijk van Giethoorn. Met een flinke tegenwind bereik ik knooppunt 23.

Dwarsgracht

Bij knooppunt 23 ga ik linksaf richting de knooppunten 07 en 24. Na knooppunt 24 gaat de fietsroute rechtdoor. Na het oversteken van de drukke N333 van Steenwijk naar Blokzijl vervolg ik de weg. Eén lange rechte weg door veenweide gebieden met boerderijen die gebouwd zijn in de jaren twintig van de 20ste eeuw. De boerderijen zijn gebouwd na de ontginning van deze polders in de jaren twintig. Ze lijken daarom ook veel op elkaar. Opvallend is dat alle boerderijen een opvallende naam hebben. Eén van die boerderijen is Hoeve Montigny. Die bereik ik via de Smalle Weg. De weg is breed, maar is half verhard. Gelukkig heb ik de wind in de rug en gaat het toch vlot over een soms stoffige weg. Bij het kanaal aangekomen zie ik links Hoeve Montigny liggen. Hoeve Montigny is al jarenlang trouwe deelnemer in de Arthuur Routes. Gasten van deze camping, groepsaccommodatie en B&B weten al jarenlang de Arthuur fietskaarten Weerribben – Wieden te waarderen.

Bij het kanaal ga ik rechtsaf in zuidelijke richting naar knooppunt 60. Bij knooppunt 60 ga ik rechtsaf langs de Thijssengracht. Bij knooppunt 53 gaat de fietsroute linksaf. Via de fietsbrug over de Thijssengracht kom ik op een smal fietspad. Aan de rechterzijde heb ik de Wieden en aan mijn linkerhand ontpolderde polders. Nog geen honderd jaar nadat deze polders zijn aangelegd zijn ze weer teruggegeven aan de natuur. Aan het einde van het fietspad gaat de route rechtsaf. Via een steile fietsbrug kom ik op een prachtig mooi fietspad dwars door de Wieden. Al het frisse groen, het bloeien van het gras, de dotterbloemen en de eerste waterlelies maakt de wereld mooi. Aan het einde van het fietspad kom ik bij Restaurant de Otterskooi. Langs de voorzijde van de Otterskooi parallel aan de Dwarsgracht vervolg ik de fietsroute via een heel smal fietspad dwars door Dwarsgracht. De vele smalle bruggetjes maken het uitdagend. Bij knooppunt 52 aangekomen fiets ik nog een keer over een lange fietsbrug over de Dwarsgracht. Daarna fiets ik parallel aan de Cornelisgracht terug naar Waterresort Bodelaeke in Giethoorn.

Ondanks dat de Corona mij ook dit keer weer niet de gelegenheid gaf te genieten van de terrassen onderweg, was het weer een plezante fietsroute.

Beoordeling van de Arthuur fietsroute Giethoorn Arthuur, Geitenfluisteraar van Giethoorn:

Deze fietsroute is een echte dag fietstocht. Mijn advies is, vertrek daarom ’s morgens niet te laat of fiets deze fietsroute Giethoorn in twee etappes.

De fietsroute Giethoorn is een landschappelijk afwisselende fietsroute. De fietsroute gaat zowel door riet natuurlanden van de Wieden, vlaktes van veenweide landschappen, diverse dorpen, maar ook door bos met een glooiend landschap op en rond de Woldberg. Deze fietsroute fiets je over zowel mooie fietspaden, afwisselende buitenwegen als ook één lange rechte weg. Het mooie voorjaars weer en het frisse groen maakt dat alles mooi is. Deze fietsroute Giethoorn is een aanrader voor fietsers die houden van afwisseling, niet bang zijn voor smalle en soms half verharde fietspaden.

Geert-Frank de Vries, bedenker en uitgever van Arthuur Routes.

Fietsroute Giethoorn Arthuur, Geitenfluisteraar van Giethoorn op fietskaart.

Arthuur Routeverhaal Geitenfluisteraar bij deze fietsroute.