Met deze routebeschrijving fietsroute Dalfsen Arthuur, Donshandelaar van Dalfsen fiets je door het Vechtdal in Overijssel. Bij deze fietsroute hoort het routeverhaal Rietbrouwer van Paasloo.

Praktische informatie over de fietsroute Dalfsen – Vilsteren – Hoonhorst, Arthuur Donshandelaar van Dalfsen : Afstand is ca. 35 kilometer. Kleur is rose/rood (margenta) op de fietskaart. Onderweg zijn een groot aantal afstap plekken en pleisterplaatsen aanwezig waar een drankje of lunch genoten kan worden. Deze staan bijna allemaal op de fietskaart aangegeven. Deze mooie Arthuur fietsroute Dalfsen vind je op de Arthuur fietskaart het Vechtdal, voor route op fietskaart klik hier. Voor het routeverhaal van Arthuur Donshandelaar van Dalfsen bij deze fietsroute, klik hier.

In het paasweekend zelf weer één van mijn Arthuur fietsroutes gefietst. Dit keer in het mooie Vechtdal, de zuidelijke lus van deze fietsroute Dalfsen, ca. 35 kilometer. Hieronder mijn routebeschrijving fietsroute Dalfsen Arthuur, Donshandelaar van Dalfsen en persoonlijk (foto)verslag.

De bedoeling van mij was om filmopnames van delen van de fietsroute te maken en te plaatsen op het Youtube kanaal van Arthuur Routes. Omdat de batterij van mijn camera sneller leeg was als verwacht, kwam ik helaas niet verder als halverwege met de filmopnamen. Leermoment neem een tweede volle batterij mee. Gelukkig ook nog foto’s gemaakt.

Startpunt fietsroute Dalfsen

Ik ben deze Arthuur fietsroute Dalfsen gestart in Nieuwleusen bij Brasserie en Zalencentrum ’t Witte Peerd. Aller aardigste mensen, een mooie ruime parkeerplaats en vanzelfsprekend al een aantal jaren deelnemer in deze Arthuur fietsroute. Interessant om te weten is dat achter deze Arthuur Route pleisterplaats een alleraardigst klein museum Palthehof ligt. Dit museum verteld de geschiedenis van Nieuwleusen en omgeving. Stap tijdens de fietsroute even binnen bij de Palthehof. De vrijwilligers ontvangen je graag.

Op mijn zwarte aluminium ros (een echte Bianchi) was het de eerste vijf kilometer flink tegen de oosten wind intrappen naar Oudleusen. Daar de N340 overgestoken en het fietsknooppunten netwerk opgepikt bij knooppunt 69. Mooi ruim nieuw fietspad parallel aan de Vecht. Vervolgens gestopt bij de Arthuur deelnemer Lodgepark ’t Vechtdal voor opnames en daarna naar de stuw met vistrap over de Vecht. Deze overgestoken en via diezelfde stuw en een smal fietspad naar Vilsteren gefietst. Op dit stuk fiets ik door door een mooi Vechtdal landschap

Mooi Vilsteren

Voordat je Vilsteren in fietst doemt aan de linkerkant al de molen op van Vilsteren. Daar uiteraard foto’s van de molen, de kerk en het Landhuis van Landgoed Vilsteren gemaakt. Vilsteren is geen museum, maar zo voelt het wel een beetje. Rustig en gelegen in een authentiek mooi rivier landschap.

Vervolgens via een lange rechte weg in zuidelijke richting over het Landgoed Vilsteren naar knooppunt 97. Bij het fietsen naar knooppunt 97 ontwaar je aan de linkerkant een groot industrieel complex in het bos. Dat is het Europese gas distributie knooppunt van de Gasunie. Ondanks dat het complex verscholen ligt in het bos, is het dit paasweekend duidelijk zichtbaar. Dit omdat de blaadjes nog aan het ontluiken zijn aan de bomen. Bij knooppunt 98 de kaasboerderij en galerie Heileuver een stop gemaakt voor een lekker stuk oude kaas van kaasmakerij Heileuver. Daarna na knooppunt 94 naar Huize Hessum en Camping het Tolhuis.

De nieuwe eigenaren van deze camping hebben de kantine van de camping verbouwd tot brasserie. Door de Corona perikelen heb ik hier helaas niet kunnen genieten van het nieuwe terras bij deze Arthuur deelnemer. Na deze stop de fietsroute vervolgd naar het imposante Kasteel Rechteren bij knooppunt 84. Daarna een mooi stuk recht fietspad door het Rechterense Veld, langs de Arthuur deelnemer Camping Starnbosch in het Sterrebosch.

Verstild Hoonhorst

Via idyllische landweggetjes de fietsroute vervolgt naar het mooie Hoonhorst. Hoonhorst is ook weer een dorp waarbij het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Dit keer door de Corona crisis helaas geen terras met drankje bij het authentieke horecabedrijf Kappers. Ook vanzelfsprekend een Arthuur deelnemer. Dit bedrijf is zeker een bezoek waard. Authentiek, maar ook weer eigentijds. Kappers is tevens een Vechtdal Anjer punt waar je veel informatie over het Vechtdal kan vinden.
Van Hoonhorst via een lang afwisselend fietspad langs kasteel Berg naar Dalfsen. Op zondag helaas geen lekker kop koffie met gebak kunnen genieten bij Bakkerij van der Most in Dalfsen, daarom route weer vervolgd.

Vanaf Dalfsen parallel aan de Vecht de route vervolgd door een mooi afwisselend Vechtdal landschap. Via het buurtschap Welsum op dit stuk van de fietsroute naar Oudleusen gefietst. Van Oudleusen met de wind in de terug naar ’t Witte Peerd in Nieuwleusen waar ik na bijna 50 kilometer toe was aan een verdiend en lekker ijsje.

Ondanks dat Corona mij niet de gelegenheid bood te genieten van de terrassen onderweg, was het meer dan een plezante fietsroute met nieuwe bijzondere verassingen voor mij onderweg. Die verassingen zal ik verwerken in de volgende Arthuur Route uitgave van het Vechtdal.

Beoordeling van de fietsroute Dalfsen Arthuur Donshandelaar van Dalfsen : Een fietsroute door een afwisselend landschap met veel mooi doorkijkjes, mooie (verstilde)dorpen, landgoederen, bos en enkele lange rechte wegen en fietspaden.

Geert-Frank de Vries, bedenker en uitgever van Arthuur Routes.

Fietsroute Dalfsen, Arthuur Donshandelaar van Dalfsen op Arthuur fietskaart

Arthuur routeverhaal Donshandelaar van Dalfsen bij deze fietsroute