Knooppunten fietsroutes zijn gebaseerd op het landelijk netwerk van fietsknooppunten. Fietsknooppunten zijn plekken waar diverse fietsverbindingen en/of fietsroutes bij elkaar komen. Op deze plekken staat dan een bord met een nummer. Het zogenaamde fietsknooppunt. Vanuit dit fietsknooppunt kun je via verschillende fietsroute verbindingen naar andere fietsknooppunten fietsen. Op deze wijze kun je via de fietsknooppunten zelf fietsroutes plannen. Veel bekende landelijke en regionale fietsroutes zijn te fietsen via het fietsknooppunten netwerk. Deze zogenaamde LF (Lange afstand Fietsroutes) zijn opgenomen in het fietsknooppunten netwerk. Deze knooppunten fietsroutes worden vaak ontwikkeld en beheerd door provinciale routebureau’s. Deze routebureaus’s zijn vaak weer onderdeel van een recreatieschap of provinciale marketing organisatie.

Omdat fietsknooppunten per provincie of per regio worden geplaatst zijn de borden van de fietsknooppunten helaas niet uniform. Wel sluiten de fietsnetwerken in de verschillende regio’s op elkaar aan.

De Arthuur Route gaan zoveel mogelijk langs de fietsknooppunten. Omdat niet alle deelnemers aan een fietsverbinding of fietsknooppunt liggen komt het voor dat de Arthuur fietsroute afwijkt van het fietsknooppunten netwerk. Arthuur fietsroutes zijn dus geen knooppunten fietsroutes. Enkele Arthuur Routes gaan wel uitsluitend via het fietsknooppunten netwerk.